In gesprek met energieverkenner Hilde Versteegen

Vanaf het begin is vrijwilligster Hilde Versteegen als energieverkenner betrokken bij Warm Wonen in Weert. Inmiddels heeft ze meer dan tweehonderd beknopte persoonlijke adviezen geschreven. “Ik probeer echt maatwerk te leveren”, vertelt Hilde Versteegen.

Persoonlijk advies

De maandag- en dinsdagochtend heeft Hilde gereserveerd voor het werk van energieverkenner. De ene keer zit ze achter de computer, de andere keer stap ze op de fiets om de Warm-Wonen-in-Weert-pas persoonlijk rond te brengen. “Het mooie van zelf de passen afgeven, is dat je even kennismaakt met de bewoners van het pand. Je hoort waar ze mee bezig zijn en je krijgt een betere indruk van het huis.” De energieverkenners gebruiken Google Streetview om een huis te bekijken. “Maar glas-in-lood-glazen en of een voordeur wel of niet is geïsoleerd, zie je daar niet op.”

Denken in praktische oplossingen

Hilde vindt het leuk om dingen uit te zoeken. “Voor mij hoeft het niet standaard te zijn. Bezig zijn met verschillende soorten en typen huizen, maakt het afwisselend.” Als Hilde ergens niet uitkomt, legt ze dat voor aan de andere energieverkenners en de energiecoach Leo Janssen. “Hoe zouden jullie dat aanpakken? We praten er dan over en samen komen we tot de meest praktische oplossing”. Als voorbeeld noemt Hilde een huis op de Biest met aan een enkelsteens muur. “Het advies om deze muur te isoleren, bleek niet te kunnen. De bewoners zouden dan niet meer met hun klikobak door het gangetje kunnen lopen om die aan de straat te zetten. Hoe los je dat op? Dun isolatiefolie is erg duur. Projectleider Frans van Tuel kwam met het geniale idee om het plafond boven het gangetje te isoleren.”

Onderzoek

Voor een ander huis op de Biest voert Hilde de gegevens, ingevuld op de vragenlijst, in op de site van de stichting Milieu Centraal. Het gaat om een jaren 70, jaren 80 woning. Uit de gegevens blijkt dat de bewoners het huis al grotendeels hebben geïsoleerd. Ze hebben 20 zonnepanelen en een natuurlijke ventilatie. Eigenlijk is alles al goed. Maar wat opvalt, is het stroomverbruik. Dat ligt hoger dan wat normaal voor zo’n type woning is. “Dan ga ik op onderzoek uit en ontdekte dat een gedeelte van het huis als praktijkruimte wordt gebruikt. Het kan zijn dat er in het huis of in de praktijkruimte grote energieslurpers staan, zoals een waterbed, oude diepvries of elektrische kacheltjes. Maar het kan ook dat er nog geen LED-lampen hangen.” Daarnaast is de gevel niet geïsoleerd. Het isoleren daarvan kost zo’n 20.000 euro en dat is een grote investering. Daarom kijken de energieverkenners ook naar maatregelen die snel zijn terug te verdienen. “In dit geval zou de natuurlijke ventilatie mogelijk vervangen kunnen worden door een mechanische, aangesloten op een warmtepomp, en meer LED-lampen aanschaffen. Dat laatste kost het minste en is gemakkelijk te doen.”

Wij zoeken jou

Wil je ook mensen daadwerkelijk verder helpen om hun energieverbruik naar beneden te krijgen? Spreken de technische-, administratieve- en communicatieve aspecten van het werk van de energieverkenner je aan? Vind je energiebesparen belangrijk en wil je je verdiepen in energiebesparing van woningen, een basiscursus energieverkenner volgen bij de stichting Natuur en Milieufederatie en kennis delen? Dan is Warm Wonen in Weert op zoek naar jou! Meld je aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en de projectleider Frans van Tuel neemt binnenkort contact met je op.

Postadres

Meikoel 3
6001 EE Weert
telefoon: 0495 - 630555 (tijdens de openingsuren)
info@warmwoneninweert.nl

Openingstijden

  • dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur
  • donderdagavond van 19.00 - 20.30 uur
    Vanaf 19.30 uur worden er informatieve en gratis te bezoeken Praatjes over duurzame onderwerpen gehouden.
  • zaterdag van 10.00 - 15.00 uur
facebook donker twitter donker mail donker