Praatje over ... warmtepompen - 8 september

Leo Janssen, Energiecoach vertelt over de werking van warmtepompen, het verschil tussen hybride en all eletric en waar je op moet letten bij het aanvragen van offertes. 

Warm water in huis

Om onze huizen te verwarmen, maken we gebruik van warm water wat door leidingen loopt. Dit kan de centrale verwarming zijn met radiatoren, maar ook vloer- of muurverwarming. De temperatuur van het water in deze laatste twee systemen ligt lager dan van de CV. Het op temperatuur brengen van dit water kost energie. In de meeste gevallen verwarmen we in Nederland het water nog met een CV-ketel of een boiler, waar gas in wordt verbrand door een brander. Deze gebruiken we ook voor het warme water in de keuken en badkamer. Dit is geen duurzame manier van verwarmen, omdat aardgas een fossiele brandstof is die bijdraagt aan klimaatverandering. We moeten dus van het gas af! Vanuit de overheid wordt gestimuleerd om allemaal ons steentje bij te dragen. De regering heeft bijvoorbeeld aangekondigd dat je je CV-ketel vanaf 2026 niet meer mag vervangen door een nieuwe CV-ketel. Vanaf dan moet je een duurzaam alternatief kiezen.

Duurzaam verwarmen

Gelukkig zijn er verschillende duurzame manieren van water verwarmen mogelijk. Een warmtepomp is een bekend voorbeeld: deze werkt op stroom en haalt warmte uit de buitenlucht of uit de grond. In veel nieuwbouwwoningen wordt nu gebruik gemaakt van een warmtepomp, zeker doordat je je nieuwbouwwoning niet meer mag aansluiten op het gas. Een ander duurzaam alternatief is de hybride warmtepomp. In principe werkt deze hetzelfde als een luchtwarmtepomp, maar als hij de vraag naar warm water vanuit de woning niet aankan, schakelt hij over naar gas. Dit is alleen het geval als het erg koud buiten is of als er snel warm water nodig is, bijvoorbeeld bij het douchen. Zo gebruik je veel minder gas dan bij een CV-ketel. Voor iedere woning is een andere oplossing mogelijk, het is dus belangrijk naar jouw eigen woonsituatie te kijken.

Voordelen

Waarom zou je overgaan op duurzaam verwarmen? De belangrijkste reden om van het gas af te gaan, is om de klimaatverandering tegen te gaan. Hier hebben we allemaal baat bij: we hebben dan minder last van extreme temperaturen. Maar er zitten meer voordelen aan duurzaam verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan de overlast die de inwoners van Groningen hebben van de gaswinning. Verzakte huizen, aardbevingen… Er is dan ook besloten om te stoppen met de gaswinning in Groningen. Dit betekent ook dat de voorraden, die hoe dan ook op raken, nog sneller slinken. Ook de oorlog tussen Rusland en Oekraïne kan een reden zijn om je steentje bij te dragen. We zijn dan minder afhankelijk van de gastoevoer uit Rusland. Nog een goede reden om over te stappen naar duurzame verwarming is je gasrekening. Deze gaat flink omlaag als je minder gas verbruikt. Fijn voor je portemonnee dus! Maar hoe zit het met de kosten van duurzame verwarming? Kun je dat wel betalen? En verdien je die investering terug?

Kosten

Ieder systeem brengt andere kosten met zich mee. Soms is het mogelijk om subsidie te krijgen, waaronder voor de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. Ook kan het gunstig zijn samen te werken met je buren. 

Aanmelden

Het praatje begint om 19.30 uur aan de Meikoel 3 in Weert en duurt ongeveer een half uur. De experts van de Warm Wonen Winkel staan daarna klaar om je vrijblijvend van advies te voorzien! Wil je dit praatje bijwonen? Meld je dan hier aan.

Binnenlopen

De Warm Wonen Winkel is tijdens het praatje gewoon geopend. Wil je binnenlopen voor advies of op het laatste moment aansluiten bij het praatje? Dan ben je van harte welkom!

Meer informatie

Kun je niet op 8 september of wil je je alvast inlezen over het duurzaam verwarmen van water? Dan zijn de volgende websites een goede informatiebron:

We heten je graag warm welkom in de Warm Wonen Winkel, Infocentrum duurzaamheid aan de Meikoel 3 in Weert!

Postadres

Meikoel 3
6001 EE Weert
telefoon: 0495 - 630555 (tijdens de openingsuren)
info@warmwoneninweert.nl

Openingstijden

  • dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur
  • donderdagavond van 19.00 - 20.30 uur
    Vanaf 19.30 uur worden er informatieve en gratis te bezoeken Praatjes over duurzame onderwerpen gehouden.
  • zaterdag van 10.00 - 15.00 uur
facebook donker twitter donker mail donker