Warmte halen uit Zuid-Willemsvaart

De Zuid-Willemsvaart was niet alleen in de vorige eeuw belangrijk voor Weert. Ook nu kan het kanaal een rol spelen in het energieneutraal maken van de stad. Het gaat om de warmte van het water. Met die warmte zou je bijvoorbeeld huizen of bedrijven kunnen verwarmen, zonder CO2 uit te stoten. Een van de redenen waarom er de laatste tijd steeds meer aandacht voor aquathermie is.

Wim Op den Buysch, lid van het Kennisplatform van WeertEnergie vertelt op donderdagavond 2 februari om 19.30 uur over de werking en innovatieve toepassingen ervan in de Warm Wonen Winkel, aan de Meikoel 3 in Weert. 

“Waarom zouden we deze natuurlijke warmtebron niet benutten”, zegt Wim Op den Buysch. Een aantal jaren nam hij handmatig watermonsters uit het kanaal. Wat blijkt? ’s Winters blijft de temperatuur van het water rond de zes graden Celsius schommelen. ’Maar ’s zomers kan die oplopen tot wel vijfentwintig graden. “Deze warmte laten we zomaar voorbij stromen. Met aquathermie zouden we die warmte ook in de zomer kunnen opslaan en in de winter gebruiken om gebouwen mee te verwarmen.” 

De presentatie is gratis bij te wonen. Klik hier om je aan te melden. 

Postadres

Meikoel 3
6001 EE Weert
telefoon: 0495 - 630555 (tijdens de openingsuren)
info@warmwoneninweert.nl

Openingstijden

  • dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur
  • donderdagavond van 19.00 - 20.30 uur
    Vanaf 19.30 uur worden er informatieve en gratis te bezoeken Praatjes over duurzame onderwerpen gehouden.
  • zaterdag van 10.00 - 15.00 uur
facebook donker twitter donker mail donker