Joost Bakhuis tijdens IMC Basis gastles voor groep 7/8 op basisschool De Kameleon in Weert

In gesprek met Joost Bakhuis - projectleider Energiefixers

(foto: Joost Bakhuis tijdens IMC Basis gastles voor groep 7/8 op basisschool De Kameleon in Weert)

 

Ondernemen en leren door te doen zijn eigenschappen die bij uitstek passen bij Joost Bakhuis. Sinds maart dit jaar is hij projectleider van onder meer het project Energiefixers van de gemeente Weert. Daarnaast is hij zzp’er op het gebied van interim projectmanagement.

Joost komt uit Overijssel en woont in Breda. Hij heeft een brede werkervaring. Op jonge leeftijd is hij met z’n handen gaan werken. In de (wegen)bouw, hekwerk, installatietechniek etc. Studeren kwam later. “Ik wilde wel studeren, maar wist niet wat. Biologie en politiek vond ik interessant.” Het werd Milieukunde en later Milieuwetenschappen aan de Open Universiteit. “Je ziet om je heen dat de wereld veranderd, en we niet op dezelfde manier door kunnen gaan. Ik wilde daarom meer weten over de interactie tussen mens en milieu en ben daarom Milieukunde gaan doen. Daar leer je vanuit een brede basis interdisciplinair naar milieuproblemen kijken.” Volgens Joost is duurzaamheid uiteindelijk terug te voeren naar natuur- en scheikunde.” Als voorbeeld noemt hij de energietransitie. “Bij het omzetten van energie gelden altijd natuurwetten.”

Gratis Energiefixers over de vloer

Vanaf z’n zeventiende is Joost zzp’er. Hij vindt het mooi om iets op te zetten. Iets vanaf nul uit de grond te stampen. Het zorgt voor uitdagingen en variatie in het werk. “Als zzp’er heb je de vrijheid om verschillende projecten aan te nemen.” Naast het toepassen van kennis uit zijn studies, maakt hij meer en meer de overstap naar het sociale aspect rond werkprocessen. Dat is ook de reden waarom hij solliciteert op de functie van projectleider van onder meer de Energiefixers bij de gemeente Weert.

Tot z’n taken behoren het opzetten van het project, waarmee mensen concreet worden geholpen en het managen van het team van Energiefixers. “De Energiefixers voeren alle maatregelen gratis uit en daarom wil ik de mensen echt aanraden hier gebruik van te maken. In een woning waar veel moet gebeuren, praat je toch al gauw over meer dan 50 euro”.

Praktijkervaring leerlingen

De basis van het project staat. De elektrische bakfiets is er, de materialen en mensen zijn er. Joost heeft contact gezocht met Het Kwadrant en Gilde Opleidingen. Zo ligt er een plan om leerlingen van Het Kwadant praktijkervaring op te laten doen door ze mee laten lopen bij het ‘fixen’. Denk aan het indraaien van ledlampen en bevestigen van radiatorfolie en tochtstrips.

Met de studenten van Gilde Opleidingen wordt gekeken of er naast het onder de aandacht brengen van de energiefixers, een praktijkopdracht vanuit sociaal werk kan worden opgezet. Bijvoorbeeld rond gezondheid of het bestrijden van eenzaamheid. “De bedoeling is om studenten social work aan te laten bellen met een hesje van onze actie. Enerzijds kunnen ze de energiefixers onder de aandacht brengen en anderzijds andere sociale hulpvragen in beeld brengen.”

De wijken in

Het streven is om eind 2024 zo’n 800 bewoners te hebben geholpen met het doen van eenvoudige energiebesparende klussen. In november wil Joost verschillende wijken ingaan met de bakfiets van Warm Wonen Thuis. Het project richt zich momenteel op mensen met een smalle beurs in de wijken Fatima, Boshoven Biest en Groenewoud. Het kan zijn dat je de vrolijk gekleurde bakfiets 4 weken in Fatima ziet staan, 2 dagdelen in de week. En dan weer in een andere wijk. Er zijn plannen om het vanaf 2024 ook gemeente breed aan te pakken.

Mocht je zelf een Energiefixer thuis willen hebben of iemand kennen die graag een Energiefixer over de vloer wil hebben? Maak hier een afspraak met een Energiefixer. Je kunt ook bellen naar: 06-41729079.

Lijkt het je leuk om als vrijwilliger of op oproepbasis mee te helpen met dit project? Stuur dan een mailtje naar Joost Bakhuis. Alle hulp is welkom!

Postadres

Meikoel 3
6001 EE Weert
telefoon: 0495 - 630555 (tijdens de openingsuren)
info@warmwoneninweert.nl

Openingstijden

  • dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur
  • donderdagavond van 19.00 - 20.30 uur
    Vanaf 19.30 uur worden er informatieve en gratis te bezoeken Praatjes over duurzame onderwerpen gehouden.
  • zaterdag van 10.00 - 15.00 uur
facebook donker twitter donker mail donker