Twee woningen in Weert genomineerd voor ‘Duurzaamste huis van Limburg’

Twee woningen in Weert genomineerd voor ‘Duurzaamste huis van Limburg’

Twee duurzame woningen in de gemeente Weert zijn genomineerd voor de verkiezing ‘Duurzaamste huis van Limburg 2024’. Het gaat om de publieksprijs, georganiseerd door de DuurzameHuizenRoute. Tot en met 1 maart 2024 kan je stemmen op jouw favoriet

Eenvoudig duurzaam bouwen

Eén van de twee genomineerde woningen in de gemeente Weert is de zelfgebouwde houtskeletwoning van Hans en Yvon Verdonschot in Stramproy. “We wilden terug naar de basis met zo weinig mogelijk techniek in huis. Dat is de reden waarom we geen vloerverwarming en warmtepomp hebben.” Leidraad bij het bouwen was het boek Eenvoudig duurzaam bouwen: bouw je eigen energieneutrale droomhuis zonder warmtepomp van ingenieur Theo Smits en Atty van de Brake. Hans Verdonschot heeft als ontwerper en bouwkundig adviseur veel ervaring opgedaan met duurzaam bouwen. Een energiecoach van Warm Wonen in Weert heeft tips gegeven over energie en duurzaamheid.

Maatregelen

Het ontwerp met het schuine middengedeelte, de afwerking met het bruine cortenstaal en de wadi ervoor geven het huis een bijzonder karakter. Er zijn gedurfde keuzes gemaakt. Zo zijn de muren extra dik (46 cm met Rc waarde van 6) en geïsoleerd met cellulose (oud-Belgisch papier). In de ramen zit triple glas en het huis kent een warm en koud gedeelte. In 2022 en 2023 stelden Hans en Yvon Verdonschot hun huis open tijdens de Duurzame Huizenroute. “We willen onze kennis en ervaringen graag delen met anderen.”

Doel

De stemronde is onderdeel van de verkiezing van het Duurzaamste Huis van Nederland. De Nationale Duurzame Huizen Route organiseert deze verkiezing om huiseigenaren de welverdiende waardering te geven voor hun prestaties. Daarnaast biedt het een podium om voorbeelden van duurzaam wonen onder de aandacht te brengen.

Een landelijke winnaar

In elke provincie wordt op 4 maart het huis met de meeste stemmen uitgeroepen tot het Duurzaamste Huis van de provincie. Uit de twaalf provinciale winnaars kiest een vakjury op 22 maart de landelijke publiekswinnaar van de verkiezing. Klik hier om te stemmen.

Postadres

Meikoel 3
6001 EE Weert
telefoon: 0495 - 630555 (tijdens de openingsuren)
info@warmwoneninweert.nl

Openingstijden

  • dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur
  • donderdagavond van 19.00 - 20.30 uur
    Vanaf 19.30 uur worden er informatieve en gratis te bezoeken Praatjes over duurzame onderwerpen gehouden.
  • zaterdag van 10.00 - 15.00 uur
facebook donker twitter donker mail donker