Op donderdagavond 7 juli organiseert de Warm Wonen Winkel, Infocentrum duurzaamheid, een informatief praatje over het koel houden van je huis. Dit praatje is gratis bij te wonen!

Hete zomers

Het is weer echt zomers buiten! De temperaturen lopen behoorlijk op. Dat is fijn als je op een terras zit met een koud drankje of heerlijk aan het zwembad ligt, maar in huis vinden we die warmte helemaal niet zo prettig. Je wordt er loom en moe van en slapen tijdens een tropische nacht is echt een uitdaging. Geen wonder dat tijdens de hete zomers van de afgelopen jaren de airconditioners en ventilators over de toonbank vlogen! Maar deze oplossingen zijn helaas niet duurzaam. Ze verbruiken veel stroom, dat zie je ook aan je energierekening. Bovendien bevatten airco’s stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Om je huis koel te houden, is het motto vooral ‘voorkomen is beter dan genezen’. Maar hoe doe je dat?

Warmte buiten houden

Er zijn verschillende maatregelen die je zelf kunt treffen, voornamelijk gericht op het buiten houden van de warmte. Een huis wat minder opwarmt hoef je ook niet te koelen! Het meest effectief is een combinatie van goede isolatie van zowel ramen, daken als muren én zonwering aan de buitenzijde van je woning. Zonwering aan de buitenzijde is namelijk veel effectiever dan binnen! Denk daarbij aan screens, rolluiken of schaduwdoeken. Maar ook een handig geplaatste boom geeft verkoeling door schaduw. Ook een groen dak of een plat dak waarop water wordt vastgehouden is een mooie, duurzame oplossing om je huis koel te houden.

Koelen

Je kunt, zeker als het extreem warm is, niet helemaal voorkomen dat het binnen onprettig warm wordt. Bovendien houdt een goed geïsoleerd huis langer de warmte vast als die eenmaal binnen is. Om de warmte uit huis te krijgen, kun je verschillende dingen doen. Let bijvoorbeeld goed op wanneer je de ramen tegen elkaar open zet: dit wil je pas doen als het buiten kouder is dan binnen, namelijk in de avond, nacht en vroege ochtend. Heb je al een duurzame installatie in huis, zoals balansventilatie met WTW of een warmtepomp? Deze kun je slim inzetten om je huis te koelen!

Kosten

Je maakt je misschien zorgen over de kosten om je huis koel te houden. Maar wist je dat de meeste oplossingen niet alleen efficiënter en duurzamer zijn, maar ook goedkoper dan een airco? Frans van Tuel, projectleider van Warm Wonen in Weert, verzorgt het praatje en neemt je mee langs alle verschillende stappen die je kunt zetten. Hij laat je zien hoe jij je huis gemakkelijk koel kunt houden!

Aanmelden

Het praatje begint om 19.30 uur aan de Meikoel 3 in Weert en duurt ongeveer een half uur. De experts van de Warm Wonen Winkel staan daarna klaar om je vrijblijvend van advies te voorzien! Wil je dit praatje bijwonen? Klik hier om je aan te melden. 

Binnenlopen

De Warm Wonen Winkel is tijdens het praatje gewoon geopend. Wil je binnenlopen voor advies of op het laatste moment aansluiten bij het praatje? Dan ben je van harte welkom!

Meer informatie

Kun je niet op 7 juli of wil je je alvast inlezen over het koel houden van je huis?

Dan zijn de volgende websites een goede informatiebron:

We heten je graag warm welkom in de Warm Wonen Winkel, Infocentrum duurzaamheid aan de Meikoel 3 in Weert!

Postadres

Meikoel 3
6001 EE Weert
telefoon: 0495 - 630555 (tijdens de openingsuren)
info@warmwoneninweert.nl

Openingstijden

  • dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur
  • donderdagavond van 19.00 - 20.30 uur
  • zaterdag van 10.00 - 15.00 uur
facebook donker twitter donker mail donker