Op donderdagavond 14 juli organiseert de Warm Wonen Winkel, Infocentrum duurzaamheid, een informatief praatje over biodiversiteit in tuinen. Dit praatje is gratis bij te wonen!

Stadsecoloog Renata Bruinsma deelt namens Heerlijk Weert alles over biodiversiteit in de tuin. Ze vertelt waar je op moet letten om zo natuurvriendelijk mogelijk te tuinieren en geeft handige tips om de biodiversiteit te vergroten. Heb je een vraag over jouw eigen tuin? Renata denkt graag met je mee!

Biodiversiteit

Biodiversiteit is een term die je ongetwijfeld hebt gehoord. Het betekent letterlijk ‘de verscheidenheid aan plant- en diersoorten’. Door de klimaatverandering en vervuiling zien we steeds minder biodiversiteit in onze eigen omgeving. De leefomstandigheden voor planten, dieren en andere levende organismen zijn zo slecht geworden, dat ze dreigen uit te sterven. We zitten in een negatieve spiraal, waarbij ons ecosysteem steeds meer uit balans raakt. De gevolgen zijn enorm en nu al merkbaar, kijk maar naar de broeikasgassen in de atmosfeer en toename van natuurrampen. We moeten iets doen om het tij te keren. Planten en dieren vormen de basis van ons leven op aarde. Biodiversiteit zorgt voor gezonde lucht, schoon water, een goede bodemkwaliteit en de bestuiving van gewassen. Zonder bijen hebben wij bijvoorbeeld geen voedsel, zonder bomen geen zuurstof en zonder aarde om water op te vangen, kan het regenwater niet weglopen. Hoe gezonder onze natuur is, hoe gezonder we zelf zijn en hoe comfortabeler ons leven hier op aarde.

Tuin

Er worden wereldwijd en in onze eigen omgeving al maatregelen genomen om de biodiversiteit te vergroten. Jouw eigen tuin is ook onderdeel van het wereldwijde ecosysteem. De manier waarop wij met onze tuinen omgaan heeft daar invloed op. De zogenaamde ‘onderhoudsvrije’ tuin kan eigenlijk niet meer. Door grote oppervlaktes te betegelen, gewassen te besproeien met bestrijdingsmiddelen en de tuin té netjes te houden, geven we planten en dieren die belangrijk zijn voor ons ecosysteem geen kans. Door op een andere manier naar je tuin te kijken en natuurlijk te tuinieren, vergroot je de biodiversiteit. Je zult zien dat je tuin letterlijk en figuurlijk gaat leven! Dat is ook nog eens goed voor je mentale welzijn. Tussen het koele groen en al kijkend naar de vogels en insecten in om je heen kom je sneller tot rust.

Natuurlijk tuinieren

Wat kun je doen om de biodiversiteit in je eigen tuin te vergroten? Heel veel! Je hoeft echt geen grote tuin te hebben om een verschil te maken. Zelfs een paar vierkante meter of een balkon of dakterras kun je aantrekkelijk maken voor planten en dieren. Haal de tegels uit je tuin, kies voor inheemse planten en zorg voor voldoende plekjes voor dieren en insecten om zich te verschuilen. Die tegels kun je daar perfect voor gebruiken. Ook kun je je schuur of aanbouw betrekken bij de tuin en een groen dak aanleggen! En ben je bang dat het veel werk is, zo’n levende tuin? Dat hoeft gelukkig helemaal niet! Afhankelijk van welke planten je kiest is snoeien bijvoorbeeld nauwelijks nodig. Of je laat het snoeiafval gewoon liggen, dat is goed voor de planten en dieren in de tuin.

Aanmelden

Het praatje begint om 19.30 uur aan de Meikoel 3 in Weert en duurt ongeveer een half uur. De experts van de Warm Wonen Winkel staan daarna klaar om je vrijblijvend van advies te voorzien! Wil je dit praatje bijwonen? Meld je dan uiterlijk een dag van tevoren aan via https://www.warmwoneninweert.nl/.

Binnenlopen

De Warm Wonen Winkel is tijdens het praatje gewoon geopend. Wil je binnenlopen voor advies of op het laatste moment aansluiten bij het praatje? Dan ben je van harte welkom!

Meer informatie

Kun je niet op 14 juli of wil je je alvast inlezen over biodiversiteit in de tuin? Dan zijn de volgende websites een goede informatiebron:

We heten je graag warm welkom in de Warm Wonen Winkel, Infocentrum duurzaamheid aan de Meikoel 3 in Weert!

Postadres

Meikoel 3
6001 EE Weert
telefoon: 0495 - 630555 (tijdens de openingsuren)
info@warmwoneninweert.nl

Openingstijden

  • dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur
  • donderdagavond van 19.00 - 20.30 uur
  • zaterdag van 10.00 - 15.00 uur
facebook donker twitter donker mail donker