Langer thuiswonen met Mijn Huis Op Maat

Je huis is je thuis, daar wil je graag veilig en comfortabel wonen. De meeste mensen zullen, wanneer ze ouder worden, gewoon blijven wonen in hun huidige woning. Er zijn veel slimme en (vaak) kleine oplossingen, waarmee je jouw woning kunt verbeteren. Zodat jouw huis zo lang mogelijk jouw thuis kan blijven! Op donderdag 24 november vertelt Mark Peeters van PuntWelzijn wat een woonadviseur van Mijn Huis Op Maat bij jouw thuis kan betekenen.

Voorkom vallen

De woonadviseur van Mijn Huis op Maat geven tips voor jonge en oudere ouderen om langer thuis te blijven wonen. Wist je bijvoorbeeld dat 30% van de 65-plussers in Nederland ten minste één keer per jaar valt? Dat zijn 230.000 mensen per jaar en voor een aanzienlijk deel van hen blijft het niet bij een blauwe plek. Valpartijen zijn daarmee oorzaak nummer 1 van botbreuken bij ouderen. Struikelen in of om de woning veroorzaakt vaak een valpartij. Bijvoorbeeld door een oneffen tuinpad, te hoge drempels of opstap, een gladde ondergrond en het ontbreken van aanpassingen.

Valpreventie

Door vroegtijdig je huis te controleren op verbeterpunten en deze aan te pakken, verminder je het risico dat je (blijvend) letsel oploopt door een valpartij. Het is belangrijk om deze in kaart te brengen, want ouderen in een onveilig huis maken bijna 2,5 keer zoveel kans om te vallen dan hun leeftijdsgenoten in een veiliger woonomgeving. Uit onderzoek naar het effect van preventieve woningaanpassingen blijkt dat het aantal valincidenten met 30 tot 40 procent wordt gereduceerd wanneer de woning tijdig wordt aangepast. Als u preventief maatregelen neemt, dan levert u dit vele gezonde levensjaren op.

Brandveilig wonen

Brand kan iedereen overkomen met alle vervelende gevolgen van dien. Gelukkig kun je zelf veel doen om de kans op brand te verkleinen. En als het onverhoopt toch gebeurt is het belangrijk dat je vroegtijdig gewaarschuwd wordt en weet hoe je vluchten moet. De gevolgen van een brand zijn voor iedereen anders, het is logisch dat ouderen en mensen die minder mobiel zijn kwetsbaarder zijn als er brand uitbreekt. Een goede voorbereiding kan daarom levens redden. De coaches van Mijn huis op Maat kunnen je helpen om te inventariseren wat nodig is.

Gratis woonadviseurs

Voor een gratis advies op maat in de gemeente Weert kun je een woonadviseur van het project Mijn Huis op Maat langs laten komen. Deze vrijwillige adviseur loopt met je mee door de woning en geeft een persoonlijk woonadvies met daarin de verbeterpunten van de woning. Het woonadvies geeft ook een indicatie van de kosten. Je kunt daarna zelf aan de slag gaan of er een professional bij halen.

Interesse of vragen?

Eerst wat meer informatie? Kom op donderdag 24 november om 19.30 naar de Warm Wonen Winkel aan Meikoel 3. Klik hier om je aan te melden. Loop gerust binnen. De koffie is klaar. 

Of stuur rechtstreeks een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op www.mijnhuisopmaat.nl.

van ladder vallen

Postadres

Meikoel 3
6001 EE Weert
telefoon: 0495 - 630555 (tijdens de openingsuren)
info@warmwoneninweert.nl

Openingstijden

  • dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur
  • donderdagavond van 19.00 - 20.30 uur
  • zaterdag van 10.00 - 15.00 uur
facebook donker twitter donker mail donker